Çaycuma Çayır Mağarası-Amasra-Tarlaağzı Plajı-Kuşkayası
ÇAYCUMA ÇAYIR MAĞARASI
AMASRA/TARLAAĞZI PLAJI/KUŞKAYASI
21 Ağustos 2021/Cumartesi
(Günübirlik)
Yanı başımızdaki tarihin ve doğal güzelliklerin keşfine gidiyoruz. Doğanın meziyetli ellerinde binlerce yıl önce oluşmuş ve tarihi antik kentlere su kaynağı olmuş Çaycuma Çayır Mağarası, Tarihi Köprü ve Su Değirmeni, Çeşm-i Cihan Amasra, ve muhteşem bir plaj: Tarlaağzı Plajı’ nda yüzme molası... Dönüş yolunda, Binlerce Yıllık Anadolu’ nun Tek Yol Anıtı: Kuşkayası…
HAREKET: 21 Ağustos 2021/Cumartesi sabahı, Zonguldak/Merkez saat: 07.30 - Kdz. Ereğli/Eski Terminal Önü saat: 06.45 - Bartın/Merkez saat: 07.30’ da buluşup; hep birlikte yola koyuluyoruz.
GÜZERGÂH: Zonguldak-Sapça Tüneli/Güdüllü/Çayır Mağarası/Bartın/Amasra…
Güne doğa içinde güzel bir bahçede yapacağımız serpme kahvaltımız ile başlayacağız. Kuş seslerinin su sesine karıştığı köy içinde alacağımız kahvaltımız sonrası, yapım tarihi tam olarak belli olmayan Taş Köprüyü göreceğiz ve fotoğraflarımızı çekeceğiz.
Köprünün üzerinden geçerek; eski bir Su Değirmenini fotoğraflayacağız. Sonrası su kanalı boyunca kısa bir arazi yürüyüşü ile Çayır Mağarasına ulaşacağız.
Çayır Köyü Su mağarası olarak da adlandırılan mağaranın suyu 2 ayrı kaynaktan gelmekte. Göl Dağından ve Gökgöl Mağarası’ ndan... Mağara, içindeki sarkıt ve dikitlerin yanı sıra, 3 farklı cins yarasa yaşamakta. 1300 m. uzunluğunda, içinden tatlı su nehri akan mağara, Teion Antik Kenti’ nin ’de su kaynağıymış.
Sonrası Amasra’ ya doğru yol alacağız. Fatih' e "Lala lala! Çeşm-i Cihan bu mu ola" dedirten, Denize doğru bir kulaç gibi atılmış, İki adalı, iki koylu, beş tepeli Amasra’ ya ulaşacağız.
Aracımızı otoparka bıraktıktan sonra, yürüyerek Amasra’ yı gezmeye başlıyoruz. Amasra’ nın SESAMOS adı ile ilk kuruluşu M.Ö. 12. yy.’ da Fenikelilerin kıyılar boyunca koloniler kurması ile görülmekte...
Doğal limanların bulunması nedeniyle burada üstlenen Fenikeli gemiciler uzun süre ticari etkinlikler göstermişlerdir. Daha sonra Miletoslular, Kimerler, Lidyalılar, Makedonyalılar tarafından idare edilen Amasra’ nın yeni baştan kurulması ve büyük kent görünüşü alması kente adını veren Prenses Amastrist zamanında olmuştur.
Prensesin öldürülmesinden sonra sık sık el değiştiren şehri Romalılar, Bizanslılar ve Cenovalılar ellerinde tuttuktan sonra Fatih Sultan Mehmet 1460 yılında savaşmadan şehri teslim alarak; Osmanlı topraklarına katmıştır.
Tarih kokan kentte ilk göreceğimiz Amasra Müzesi olacak. Sonrası Barış Akarsu Parkı var. Kısa fotoğraf molamız sonrası, Şehre panoramik bakış atabileceğiniz, Amasra Kalesi ne doğru yürüyeceğiz.
2013 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne eklenen kale iki bölümden oluşuyor. Biri Boztepe’ deki “Sormagir Kalesi diğeri de Amasra’ daki Zindan Kalesi...
Bağlantı noktası ise Kemere Köprü... Tarihi Roma dönemine dayanan, Kemere Köprüsü, Amasra’ nın Boztepe bölgesini, ana karaya bağlıyor. Köprü üzerinden panoramik olarak göreceğimiz, Küçük Liman bölgesindeki Direkli Kaya, Cenevizliler döneminden kalma, 7 m.’ lik bir aydınlatma ve Gözetleme Kulesi…
Kemer Köprü’ den geçerek, Amasra Kalesi’ nin Boztepe/Sormagir Kalesi bölümüne ilerleyeceğiz. 350 yıllık Ağlayan Ağaç ve Tavşan Adası Seyir Terasından fotoğraflarımız sonrası, son noktamız 1863 yılında yapılan 77 m. uzunluğundaki Amasra Deniz Feneri... 4. Kuşak aile tarafından halen hizmet veren fener, denizcilere ışık olmaya devam ediyor.
Gezilerimiz sonrası serbest zamanda, Çekiciler Çarşısı’ ndan hediyelik alışverişlerinizi yapabilir, ünlü Amasra salatası eşliğinde balık keyfi yapabilirsiniz.
Sonrası buluşma yeri ve saatinde toplanıyoruz ve deniz keyfi yapmak üzere Tarlaağzı Plajı’ na doğru yol alıyoruz. Karadeniz’ in güzel koylarında, ince kum plajlı Tarlaağzı Plajı, birçoğumuzun ilk kez göreceği güzel bir koy!!! Burada maksimum: 1,5 saatlik yüzme molası vereceğiz.
Plajda duş ve tuvalet şezlong/şemsiye (ücretli) mevcut... Ayrıca çay/kahve/gözleme/tost/ekmek arası köfte vb. aperatifler mevcut...
Plaj ve yüzme molamız sonrası dönüş yolumuzda biraz merdiven çıkmayı göze alan konuklarımızla (Yaklaşık 170 merdiven), Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına M.S. 41-54 yılları arasında yaptırılmış olan, Anadolu’ daki tek yol anıtı Kuşkayası Yol Anıtı’nı görebileceğiz.
Fotoğraflarımız çekip artık dönüş yolculuğumuz başlayacak. Buluşma noktalarımızda vedalaşacağız. Yeni yollarda buluşmak dileğiyle, Gitmek İstediğiniz Her Yere BİZİMLE…
Not: Lütfen... Rahat, yürüyüşe uygun ayakkabı giyiniz. Plaj malzemelerinizi almayı unutmayınız!!! Gezimiz, yol durumu nedeni ile misafir sayısına göre: 17-31 kişilik araçlar ile yapılacaktır.
Ücret Dâhil Olan Hizmetler:
1. Köy İçinde Serpme Sabah Kahvaltısı
2. Plaj Giriş/Otopark Ücretleri
3. Ulaşım Hizmeti
4. Zorunlu Seyahat Sigortası
5. Daloğlu Turizm Güvencesi (TÜRSAB/A-8388)
Ücrete Dâhil Olmayan Hizmetler:
1. Öğle Yemeği
2. Müze ve Ören Yeri Girişleri
3. Tüm Özel Harcamalar
*Daloğlu Turizm, Tüm Etkinlikleri Gerçekleştirmek Kaidesiyle, Program Akışında Değişiklik Yapılabilir.
ÖZET BİLGİLENDİRME | |
P.M | Çaycuma Çayır Mağarası-Amasra-Tarlaağzı Plajı-Kuşkayası Gezisi |
Zonguldak (Saat) | 07:30 |
Bartın (Saat) | 07:30 |
Kdz. Ereğli (Saat) | 06:45 |
Yol/Zaman | 150 km/Günübirlik |
Zonguldak (Fiyat) | 150,00 ₺ |
Bartın (Fiyat) | 160,00 ₺ |
Kdz. Ereğli (Fiyat) | 160,00 ₺ |